MEER BOS THEATERPRODUCTIES
logo Viggo
Untitled Document
TWITTER

DE PLOEG
De Ploeg is in 1998 ooit ontstaan uit een idee van Joost Nuisl, destijds directeur van de Kleine Komedie, om een keer een gelegenheids-programma te maken tussen cabaretiers en acteurs.

De mannen van NUHR vroegen Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot, die hen tot dan toe regelmatig regisseerden. Titus vormde reeds een duo met Han Römer, dus die konden ze niet weigeren. Op een legendarische dinsdagavond bij Titus thuis werd de familie van der Ploeg geboren. Pap en Map, zoons Broer, Buck en Berry en de huisbaas Nonkel.

Over het eerste programma is niet veel meer bekend, behalve dat de repetitie’s in absolute chaos plaasvonden.

Regisseur Koos Terpstra kwam eens per week langs en zei alleen maar; 'Ga zo door, maak alleen maar leuke scenes, ik maak er straks wel een verhaal van.' Twee theaterprogramma's - Vinger in de pap en En nu Revue (die laatste had niks met een revue te maken, maar het programma was al onder die titel verkocht) - en een jeugdserie bij de VPRO heeft de Familie van der Ploeg stevig huisgehouden.
De autoritaire nare pap, de onthutsend lieve Map, Sneue Broer, Domme Berry, Buck, waar niemand van hield en Nonkel, die onbetrouwbare huisbaas.

Daarna ging het repertoire van de Ploeg een andere kant op. Onder regie van Matthijs Rümke werd bij het NNT de Drie Stuiveropera (met Carice van Houten en Margot Ros) op een geheel nieuwe wijze geïnterpreteerd. De film Festen werd onder regie van de helaas veel te vroeg overleden Willem van de Sande Bakhuis en de tekst van Peter Heerschop prachtig neergezet (met Piet Römer, Saskia Temming en Ria Marks). Hierna volgde een parodie op de Godfather in Vendetta (met Najib Amhali, Lies Visschedijk en Marisa van Eyle) en Ben Hur, waar de familie vd Ploeg wederkeerde (met o.a. Erik van Muiswinkel, Beppie Melissen en Sophie van Winden). Beide laatste programma's werden geregisseerd door Monique Merkx.

In het voorjaar 2012 kwam de Ploeg met een nieuw programma; 2012. Zonder gasten, gewoon de basisploeg. Onder regie van Koos Terpstra. Ook in 2012 stond de Familie van der Ploeg centraal in een drama over het Einde der Tijden.

En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen voor De Ploeg...